Sjätte dagen

Hemska tanke, men idag är det min sista semesterdag. Nu gäller det att använda helgerna till att fixa matlådor och förbereda så mycket det går av kommande veckas middagar. Samtidigt så välkomnar jag på något sätt vardagen och dess rutiner igen. Det har varit så härligt att ha fem veckors semester, jag har verkligen stressat ner och släppt jobbet riktigt ordentligt.
 
Min sjätte dag av utmaningen inleddes som vanligt med citronvatten, en kopp kaffe och en stavgångspromenad. Denna gång tillsammans med min (snart) 17-årige son - mysigt! Vi var ute och gick i ca 50 minuter och det var väldigt trevligt med hans sällskap.
 
Första måltiden bestod av misslyckad bananpannkaka. Jag brukar ibland krydda med gurkmeja (enbart för nyttighets skull) och det gjorde jag igår. Bara det att en stor klump "rymde" från kryddburken så smeten blev nog lite torr. Pannkakan gick knappt att vända så det blev mest slamsor. Det räddade jag upp med minutsylt (som jag brukar kalla det när jag blandar ihop mosad banan och t ex hallon) och hackade cashewnötter. Inte så snyggt för ögat kanske, men smaken var helt ok.
Lite väl sent på eftermiddagen började jag förbereda inför middagen (kycklingsallad med extra allt). Jag hade glömt hur lång tid det tar att göra denna ganska enkla rätt om man inte har peston klar till exempel. Nu blev det så att jag pysslade i köket mellan kl 17 och 19 istället för att springa (men det tar jag igen idag).
 
Jag började med att rosta pinjenötter (till peston) och sedan rostade jag mandlar i kokosolja och havssalt. Efter det knaperstekte jag bacon och rev en hel parmesanost. Kycklingfiléerna rensades och stektes sedan snabbt i fettet från baconet och så skjuts in i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Sen var det dags att göra pesto - den blev alldeles fantastiskt ljuvligt urgod! Vet inte om det berodde på basilikan eller att jag tog lite mindre vitlök i, men jag hade svårt att inte slicka skålen så att säga... :o)
 
Voilá! Ugnsstekt kyckling (kryddad med salt, svartpeppar och stark paprika) med en sallad av cosmopolitan, ruccola, bladspenat och körsbärstomater, toppad med knaperstekt bacon, rostade mandlar, ringlad pesto och lite parmesanost (och ja, jag äter ost nu).
 
Trots att det är en relativt enkel rätt så tar det ett par timmar att tillaga om man inte har förberett en del, så denna rätt är inget jag skulle ställa mig att börja laga en vardagskväll när jag kommer hem klockan 18. Har man peston klar och kanske till och med rostat mandlarna i förväg så går det naturligtvis mycket snabbare. Det är sånt man kan göra på helgen om man vill äta salladen till lunch eller middag i veckan.
 
Nu ska jag njuta av min sista semesterdag. Två träningspass står på dagens schema, däremellan en massa vila och inte så jättemycket tid ska behöva spenderas i köket idag.
.
Paleoutmaning